Nieuws
07 november 2018

Politie kraakt cryptocommunicatie

De politie in Oost-Nederland en het Openbaar Ministerie zijn er in geslaagd toegang te krijgen tot versleutelde gesprekken via zogeheten cryptofoons. Criminelen communiceren veelal met deze telefoon, waarop de chattapp Ironchat.

Tijdens een onderzoek naar witwaspraktijken kwam de politie in Oost-Nederland een leverancier van de cryptofoons op het spoor en stuitte zij vervolgens op de server waarover de end-to-endbeveiligde communicatie plaatsvond.

Met cryptofoons, die circa 1500 euro kosten, zijn alleen chatberichten en afbeeldingen te versturen. De communicatie verloopt via een unieke versleuteling en is alleen tot stand te brengen met een vergelijkbare telefoon. Ook bevatten sommige cryptotelefoon een 'paniekknop’, waarmee de inhoud in één keer is te wissen.

Volgens de politie zijn ruim 258.000 chatberichten meegelezen en kan de informatie die dat opleverde, leiden tot beslissende doorbraken in lopende onderzoeken. Ook zijn de gegevens te gebruiken om nieuwe strafrechtelijke onderzoeken op te starten en is mogelijk bewijs in lopende onderzoeken verkregen.

De politie spreekt van een 'doorbraak', omdat het in Nederland nog nooit eerder is gelukt om live mee te kijken met gesprekken waarin vrijuit werd gecommuniceerd over strafbare feiten, en van een belangrijk succes op het gebied van digitale opsporing.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners