Nieuws
02 juli 2018

'Ict-projecten bij rijksoverheid één miljard duurder'

Grote ict-projecten bij de rijksoverheid duren nog altijd fors langer dan gepland en kosten veel meer dan begroot. Dit blijkt uit een analyse van het Financieele Dagblad van 125 recente projecten bij het Rijk. Volgens het FD is de uitloop gemiddeld 37 procent en worden de kosten gemiddeld met 36 procent overschreden. De te verwachten meerkosten zijn volgens de zakenkrant inmiddels opgelopen tot zo'n één miljard euro.

Het FD heeft 125 ict-projecten bij het Rijk onder de loupe genomen met een begroting van vijf miljoen en hoger. De projecten hebben samen een oorspronkelijke begroting van iets meer dan 2,5 miljard euro. Inmiddels zijn de verwachte kosten echter opgelopen tot ongeveer 3,5 miljard, een overschrijding dus van zo'n één miljard euro.

Naast bekende voorbeelden als de Operatie BRP en het digitaliseringsprogramma van de Rechtspraak zijn nieuwe voorbeelden van faalprojecten het nieuwe it-systeem van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (begroot op 36 miljoen, kosten nu al 95 miljoen) en het digitaliseren van processen bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) (begroot op 1,2 miljoen, opgelopen tot bijna 29 miljoen; geplande oplevering op 1 juli 2015 niet gehaald; dat wordt zomer 2019). Het FD wijst ook op het veiliger maken van het digitale identiteitssysteem DigiD. Dat kost inmiddels ruim acht keer zoveel als begroot (35 miljoen in plaats van vier miljoen) en duurt bijna drie keer zo lang als de bedoeling was.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners