Nieuws
11 september 2017

Europese omzet Google en Amazon wordt mogelijk belast

Frankrijk en Duitsland willen internetreuzen als Google en Amazon belasting laten betalen over de omzet die ze in Europa draaien. Het initiatief komt van de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en wordt volgende week voorgelegd aan de 28 ministers van Financiën van de EU.

Dat meldt de Financial Times. Spanje en Italië zouden zich al achter het initiatief hebben geschaard. Behalve Google en Amazon staan ook Apple en Facebook op de ‘belastinglijst’ van de Fransen.

Volgens het Franse voornemen komt er een extra belasting boven op de nationale belastingwetgeving van de individuele EU-lidstaten. Het zou gaan om een extra belasting van twee tot vijf procent op de omzet. Wat dan aan belasting wordt opgehaald, komt in de buurt van wat dergelijke bedrijven eigenlijk zouden moeten betalen, zo staat in het plan. 'We moeten niet langer accepteren dat deze bedrijven zaken doen in Europa terwijl ze minimale bijdragen leveren aan onze belastingen', aldus de Franse toelichting.

Voor het voorstel is unanieme steun nodig van alle 28 lidstaten. Volgens analisten wordt het niet eenvoudig om Europese belastingparadijzen als Ierland en Luxemburg mee te krijgen in het belastingplan. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners