Artikel 20 december 2021

Zuurmond commissaris Informatiehuishouding Rijk

Arre Zuurmond start met ingang van het nieuwe jaar als regeringscommissaris Informatiehuishouding bij de rijksoverheid. Deze nieuwe commissaris ziet er vooral op toe dat de geplande verbeteringen van de informatiehuishouding binnen het Rijk daadwerkelijk worden uitgevoerd. Zuurmond was de afgelopen acht jaar ombudsman voor de metropoolregio Amsterdam.

De Regeringscommissaris Informatiehuishouding bevordert als aanjager de uitvoering van het actieplan ‘Open op Orde’ voor de verbetering van de informatiehuishouding bij de rijksoverheid, heet het officieel. Onderdeel van dit meerjarenplan vormen ook de afzonderlijke actieplannen van de departementen en andere rijksorganisaties.

Er schort het nodige aan de informatiehuishouding binnen het Rijk. Tot en met 2026 is voor het opkalefateren hiervan 787 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet kondigde de tijdelijke functie van regeringscommissaris aan als reactie op de toeslagen-affaire. Het rapport ‘Ongekend onrecht’ gaf daar aanleiding toe. De benoeming geldt voor ongeveer twee jaar. Aan de termijn komt in principe een einde als het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (O&I) eenmaal goed draait. Dit adviesorgaan wordt belast met de controle op de uitvoering van de Wet open overheid, die medio volgend jaar in werking moet treden.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant