Artikel 15 december 2021

Zeewolde onder spanning om komst Facebook-datacenter

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de bouw van een groot datacenter van Facebook door laten gaan. Het voorstel van de ChristenUnie (CU) om dit project bij Zeewolde tegen te houden, is verworpen. De Kamer kon zich niet vinden in het standpunt van de CU dat eerst een landelijke visie moet worden ontwikkeld op de komst van datacenters naar Nederland. Zeewolde, waar de gemeenteraad vanavond de knoop doorhakt, staat echter onder hoogspanning.

Dan stemt de gemeenteraad van Zeewolde over de komst van het datacenter. Nederlands jongste gemeente is in de ban van het Facebook-project. Lokale politici die zich normaliter om de aanleg van fietspaden druk maken, moeten ineens stemmen over een miljardeninvestering met verstrekkende gevolgen voor de ruimtelijke ordening en het milieu.

In een reportage beschreef de NRC hoe het er in de gemeenteraad aan toe gaat. It-consultant Rob Smeets, raadslid van Zeewolde Liberaal, deed twee meldingen van mogelijke integriteitskwesties rond de komst van het datacenter. Maar dat was tegen het zere been van zijn partijvoorzitter, pr-man Cees Steijger, over wie één van de meldingen ging. De NRC verhaalt hoe Smeets vervolgens door Steijger werd geroyeerd. De it-consultant maakte plaats voor iemand die Facebook graag naar Zeewolde ziet komen. Mogelijk wordt dat doorslaggevend bij de stemmingen in de gemeenteraad.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant