Word ook een ‘waarom-woon-ik-daar-niet?’-gemeente

De weg van de digitale transformatie bij overheidsinstanties, en met name gemeenten, verloopt grillig. Dat neemt niet weg dat digitaliseringsprogramma’s, standaardisatie, stimulerende wetgeving en de toenemende wensen en eisen van burgers en bedrijfsleven progressie in de digitale dienstverlening in de hand hebben gewerkt.
Steeds meer processen, producten en diensten zijn gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Maar tegelijkertijd moeten we vaststellen dat gemeenten nog een eind verwijderd zijn van het type dienstverlening dat we gewend zijn van de e-commerce-platforms, die 24/7 bij elke transactie een glimlach bij de klant realiseren.
Gemeenten zijn weliswaar geen commerciële instelling, maar zullen toch over een hoge mate van flexibiliteit en wendbaarheid moeten beschikken. In de eerste plaats om aan de veranderende wensen van burgers en bedrijven te voldoen en digitale dienstverlening te verbeteren. In de tweede plaats om hun rol in de huidige maatschappij op een dynamische manier in te vullen. Op verschillende beleidsdomeinen wordt een actieve rol van gemeenten verwacht, waarbij zij de regie voeren over samenwerking en informatie-uitwisseling met ketenpartners. Dat vraagt inderdaad om een type dienstverlening dat we kennen van de grote e-commerce-platforms. Om dat te realiseren, zullen zij digitale technologieën moeten omarmen.
Lees het volledige artikel op computable.nl