Artikel 7 september 2022

Wolfsen (AP) begint kruisvaart tegen kerken

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), begint een ‘privacy-kruistocht’ tegen de Nederlandse kerken. Hij wil een eind maken aan het ongevraagd doorgeven van persoonsgegevens van kerkleden aan kerken. Wolfsen vindt dat doorgifte van bijvoorbeeld een verhuizing of huwelijk geen algemeen belang dient en niet noodzakelijk is.

De overheid mag kerken niet meer zomaar persoonsgegevens van kerkleden doorsturen uit de administratie van de overheid, de Basisregistratie Personen (BRP), stelt de AP in een advies aan het kabinet. Ook het Leger des Heils mag niet meer op deze wijze worden bediend. Wolfsen wil dat deze beperking voor alle kerkleden geldt, dus ook voor leden die al langer zijn aangesloten bij een kerk.

Op dit moment geeft de overheid gegevens over bijvoorbeeld een verhuizing of huwelijk van kerkleden automatisch door aan de kerken, via de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (Sila). Het kabinet wil de regels tijdelijk wijzigen als experiment. De overheid vraagt dan bij nieuwe kerkleden toestemming voor het doorgeven van hun persoonsgegevens. Maar voor personen die al lid zijn van een kerk, geldt dat niet. De overheid blijft volgens het voorstel nog steeds hun persoonsgegevens ongevraagd doorgeven aan de kerken.

Organisaties krijgen toegang tot de BRP voor bepaalde overheidstaken of als zij een groot maatschappelijk belang dienen. ‘Dat is handig en belangrijk’, zegt hij. ‘Een gemeente kan die gegevens nodig hebben als je een nieuw paspoort aanvraagt. Een pensioenfonds moet het ook weten als jij verhuist, zodat jij je pensioen blijft ontvangen. Maar kerken horen niet in dit rijtje thuis.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant