Artikel 28 februari 2023

Weg naar 3,5 GHz-veiling nu eindelijk open

Probleem met ontvangststation in Burum opgelost

De extra ruimte om overal in Nederland landelijke mobiele communicatie, zoals 5G, aan te bieden, komt vanaf 1 december dit jaar beschikbaar. De weg staat nu open naar de veiling later dit jaar van frequenties in de zogenoemde 3,5 Gigahertz (GHz)-band. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft voor 5G extra ruimte gemaakt door het zogenoemde Nationaal Frequentieplan (NFP) te wijzigen.

Een deel van deze Nederlandse frequenties wordt nu nog gebruikt door satellietbedrijf Inmarsat voor nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie. Het heeft jaren geduurd voordat dit struikelblok was opgelost. Een verkeerde inschatting bij het ministerie droeg bij aan de vertraging. Het kabinet betaalt nu de kosten van de verhuizing van de C-Band ontvanger die Inmarsat in Burum heeft staan. Die verhuizing naar Griekenland is hopelijk op 1 januari 2024 gerealiseerd.

De oorspronkelijk al beoogde frequentieruimte (300 Megahertz) voor landelijke mobiele communicatie in de 3,5 GHz band komt na de veiling beschikbaar. Ook blijft in deze band 2x 50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen (private networks) in bijvoorbeeld grote bedrijven. Zolang de buitenlandse locatie nog niet operationeel is, kan Inmarsat nog beschikken over beperkte ruimte (80 Megahertz) om zijn activiteiten voort te kunnen zetten.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant