Artikel 24 november 2021

VWS werkt aan ‘supertool’ voor analyse kwetsbaarheden

Ministerie geeft stoot tot ontwikkeling

Vanuit overheid en bedrijfsleven werken twintig ontwikkelaars aan een Kwetsbaarheden Analyse Tool. Deze tool, kortweg KAT genoemd, brengt programma’s samen die scannen op kwetsbaarheden in software.

KAT is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in samenwerking met Z-Cert, het Computer Emergency Response Team voor de zorg. Deze sector is in toenemende mate het doelwit van hackers. Om te voorkomen dat cybercriminelen netwerken binnendringen, moeten fouten in de software zo snel mogelijk worden opgespoord en gerepareerd.

De tool moet het werk van een security-expert makkelijker en overzichtelijker maken. Is KAT in eerste instantie ontwikkeld voor de zorg, ook andere sectoren kunnen er gebruik van maken. Brenno de Winter, chief security officer bij het ministerie van VWS, vindt het mooie aan KAT dat de beveiliging en kwetsbaarheden er goed mee zijn te volgen. ‘We zien zo in de praktijk hoe systemen door continue monitoring snel verbeteren. Dit alles zonder een negatieve privacybijsmaak.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant