Artikel 23 december 2021

‘Vooruitkijken naar de toekomst’ is zo eenvoudig niet

Wat mogen we op het gebied van digitalisering verwachten van het toekomstige kabinet?

Na lang wachten werd op 15 december het regeerakkoord van Rutte IV gepresenteerd. Digitalisering krijgt een plek onder het kopje ‘Welvarend land’. Een interessante indeling want inderdaad, zoals de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) stelt: “Digitale processen vormen het ‘zenuwstelsel’ van de maatschappij, omdat ze onmisbaar zijn.” De uitdagingen op het gebied van digitalisering zijn enorm en tot dusver was het maatschappelijk debat hierover erg beperkt. Het motto van het nieuwe kabinet is “Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst”. Wat betekenen deze woorden op het gebied van digitalisering en wat mogen we van een toekomstig kabinet verwachten?

De toon die het regeerakkoord laat horen op het gebied van digitalisering, is er één van optimisme. Terecht, want ondanks alle uitdagingen biedt digitalisering tal van fantastische oplossingen voor grote menselijke problemen. Nederland moet als ‘hét digitale knooppunt van Europa’ de kansen van digitale technologie proberen te verzilveren. Ook CGI ziet dat investeringen in it bijdragen aan het optimaliseren van dienstverlening aan klant en samenleving. Digitalisering is daarom een topprioriteit voor veel organisaties en zou dat ook moeten zijn voor het volgende kabinet.

Dé oplossing die wordt genoemd om dit te realiseren, is ‘samenwerking’. Tussen overheid en het Nederlandse bedrijfsleven, maar ook in Europa om de macht van Big Tech in te beperken en de strategische autonomie van de EU te bevorderen. Een goed streven, want digitalisering biedt ongelofelijke kansen voor de Nederlandse economie en de welvaart in ons land.

Erg concreet zijn de plannen van het kabinet echter nog niet. De Nederlandse Digitale infrastructuur is momenteel van wereldklasse, maar dat is niet vanzelfsprekend. Om deze positie te behouden, moeten grote stappen worden gezet. Een onderwerp als ‘5G’ dat in dit kader erg relevant is, wordt helaas niet in het regeerakkoord genoemd. Wel wil men – terecht – meer regie nemen op het gebied van datacenters. Dit is ongetwijfeld een reactie op de discussie rond Facebooks geplande datacenter in Zeewolde.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant