Artikel 27 juli 2021

VNG werkt aan centrale oplossing voor Europese poort

Onder regie van de VNG werken gemeenten aan een centrale invoervoorziening voor de Single Digital Gateway (SDG). Deze poort gaat Europeanen toegang geven tot informatie, procedures en diensten. Dat is handig als burgers verhuizen naar een andere lidstaat of daar een bedrijf willen starten.

Een aantal diensten moet volledig digitaal beschikbaar worden gesteld voor grensoverschrijdend verkeer binnen de EU. Burgers en ondernemers krijgen voor deze diensten het recht om eenmalig gegevens aan te leveren binnen de EU. Vanaf eind 2022 zijn gemeenten namelijk verplicht om informatie over hun producten en diensten in het Nederlands en Engels beschikbaar te stellen. Uiteindelijk komt alle informatie terecht op de website YourEurope.eu.

De VNG werkt daarbij samen met de nationale portalen rijksoverheid.nl en ondernemersplein.nl. Ontwikkeld wordt een content management systeem (CMS), waarmee gemeenten zelf specifieke informatie kunnen invoeren en beheren. Denk aan lokale openingstijden, leges en contactinformatie. De SDG-invoervoorziening ontsluit de specifieke, lokale teksten via een softwarekoppeling naar de nationale portalen. Gemeenten hoeven dus geen eigen Engelstalige website te maken. 

Begin 2022 is deze SDG-invoervoorziening beschikbaar. De VNG geeft gemeenten het dringende advies om gebruik te gaan maken van de SDG-invoervoorziening. Afzonderlijke gemeentelijke oplossingen kosten meer tijd en geld kosten. Bovendien werkt de VNG samen met landelijke partijen. De bedoeling is als één overheid de dienstverlening zo compleet mogelijk aan te bieden aan EU-burgers.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant