Artikel 26 november 2021

VNG: pas op voor techno-optimisme bij digital twins

Vereniging schetst trends op gebied van informatie en digitalisering bij overheid

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is voorzichtig enthousiast over de ontwikkeling waarbij overheden gebruikmaken van zogeheten digital twins. De technologie, die een op data gebaseerde virtuele weergave van fysieke objecten of locaties maakt, kan helpen bij specifieke vraagstukken. Maar overheden moeten waken voor te veel 'techno-optimisme', schrijft de VNG in een analyse van technologietrends.

Gemeenten kunnen maatschappelijke waarde creëren met behulp van digitale twins, concludeert de VNG. De virtuele kopie van de werkelijkheid stelt overheden in staat deze werkelijkheid te analyseren en voorspellingen te doen aan de hand van realtime-data. Ze kunnen de techniek ook inzetten voor grote thema’s zoals de energietransitie en de druk op de woningmarkt.

De mogelijkheden van digital twins blijven ook in de Europese Commissie en bij de rijksoverheid niet onopgemerkt. ‘Brussel’ investeert de komende jaren veel geld in de technologie en ‘Den Haag’ hamert op uitwisselbare (federatieve) data, samenwerking tussen overheden, kennisopbouw en borging van publieke waarden.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant