Artikel 22 mei 2023

VNG adviseert gemeenten te stoppen met TikTok

Gemeenten moeten stoppen met het gebruik van apps uit landen met een actief cyberspionageprogramma. Het gebruik van bijvoorbeeld TikTok op de werktelefoons van ambtenaren wordt aan banden gelegd. Ook andere apps uit China en apps uit Rusland, Iran en Noord-Korea gaan in de ban. Dat staat in een advies van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG).

Met dat advies volgt de VNG een eerder advies van de inlichtingendiensten aan rijksambtenaren. Ook zij worden opgeroepen om apps uit de genoemde landen niet te gebruiken in verband met het risico op spionage door statelijke actoren.

VNG roept gemeenten op om onder meer om strenger toe te zien op het beheer van de mobiele apparatuur van ambtenaren en bring your own-device-overeenkomsten te herzien. Er moet dan bijvoorbeeld expliciet omschreven worden welke apps wel en niet toegestaan zijn en gewezen worden op de risico’s van de inzet van bepaalde apps als een ambtenaar zijn privételefoon gebruikt voor werkzaamheden voor de gemeente.

In een bijlage bij het advies deelt VNG een lijst met Chinese apps die een beveiligingsrisico vormen. Daarin staat onder meer TikTok dat eigendom is van het Chinese bedrijf Bytedance.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant