Artikel 7 maart 2023

Vernieuwd Schengen Informatiesysteem live

Het vernieuwde Schengen Informatiesysteem (SIS) is vandaag in alle Schengenstaten live gegaan. Dit EU-informatiesysteem zorgt voor betere grenscontroles. Ook helpt het betrokken landen beter samen te werken in de strijd tegen criminaliteit.

Het systeem bevat informatie over gezochte of vermiste personen of personen die geen toegang hebben of (niet) mogen verblijven in het Schengengebied. Ook worden voorwerpen in dit informatiesysteem opgenomen, zoals auto’s, vuurwapens, en identiteitsdocumenten die verloren of gestolen zijn of gebruikt zijn bij een misdaad.

Het SIS bevat informatie over gezochte/vermiste personen of personen die geen toegang hebben of (niet) mogen verblijven in het Schengengebied. Zo worden terugkeerbesluiten van burgers van buiten de EU via het Schengen Informatiesysteem (SIS) in heel Europa zichtbaar.

Het Franse Idemia heeft het biometrisch systeem gebouwd dat plaats biedt aan de vingerafdrukken en gezichtsscans van meer dan vierhonderd miljoen Europeanen. De Belgische vestiging van het eveneens Franse Sopra Steria doet het onderhoud. Beide bedrijven werken al jarenlang voor de EU bij ‘mission critical’ it-systemen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant