Artikel 9 maart 2023

Verdere beperking export ASML én ASMI naar China

Het Nederlandse kabinet breidt de beperkingen op de export van geavanceerde chipmachines naar China uit. ASML uit Veldhoven mag behalve de ultramoderne EUV-machines ook geavanceerde duv-machines niet meer richting Peking sturen. Ook ASM International (ASMI) uit Almere krijgt met de nieuwe regels te maken.

Onder druk van Washington laat Nederland ook bepaalde types duv-apparatuur onder de aanvullende exportcontroles vallen. Oudere duv-machines waarmee minder geavanceerde chips zijn te maken, vallen buiten de restricties. Niet duidelijk is voor welke van de elf verschillende duv-versies ASML precies een exportvergunning moet aanvragen.

Bij de beoordeling daarvan maakt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken per geval een specifieke afweging. Daarbij gelden drie criteria. Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil voorkomen dat China met Nederlandse chiptechnologie zijn wapenarsenaal verder uitbreidt. Ook wil ze tegengaan dat de Nederlandse economie op de lange termijn strategisch te veel afhankelijk wordt van China.

Derde doel is behoud van Nederlands technologisch leiderschap. Zo wordt specifiek voor de halfgeleidersector in EU-verband gewerkt aan de Chips Act. Nederland wil hierin niet alleen opereren. Schreinemacher hoopt op steun van andere EU-lidstaten. Doel is de nationale controlelijst zo goed mogelijk Europees in te bedden.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant