Artikel 23 augustus 2022

Verbijstering over Huawei als sponsor van ECP-congres

Europarlementariër Bart Groothuis bedankt als spreker

Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) heeft als spreker bedankt voor het ECP Jaarfestival 2022. Hij vindt het onverteerbaar dat uitgerekend Huawei het komende jaarcongres sponsort. Tijdens het event op 17 november staat de ‘vibe shift’ van een vrij en open internet naar surveillance centraal.

‘Het is alsof je een congres organiseert over drankmisbruik en dit door Heineken laat betalen.’ Oud-ict’er Groothuis die eerder hoofd bureau Cyber Security van het ministerie van Defensie was, vraagt zich af of ECP als platform voor de InformatieSamenleving die ‘vibe shift’ zelf wel goed aanvoelt door Huawei als sponsor toe te laten.

Hij wijst erop dat dit Chinese bedrijf als een van de geldschieters toegang krijgt tot bezoekers en sprekers. Zeker bij een congres dat wil wijzen op het gevaar dat Rusland en China een eigen internet bouwen en hun bevolking de toegang ontzeggen tot vrije informatie, is het volgens Groothuis raar dit soort sponsors toe te laten.

De Europarlementariër behoort tot de critici die vinden dat het Westen zich niet afhankelijk moet maken van een niet-transparant bedrijf zoals Huawei dat in geval van twijfel het Chinese regime moet dienen vanwege wettelijke vereisten. Met name de VS voeren al geruime tijd druk uit om het zonder Huawei-technologie te doen, wijzend op het gevaar van spionage. Huawei heeft de beschuldigingen tot nu toe stelselmatig afgewezen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant