Artikel 28 april 2023

Van Huffelen zint op ferme ingreep bij Logius om GDI

Huidige aanpak van de generieke digitale infrastructuur zou te ambitieus zijn

De zogeheten Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) die 's Rijks ict-dienstverlener Logius laat bouwen voor onder meer DigID en Mijnoverheid, is zó complex dat de opleveringsplanning onhaalbaar is. Dat concludeert het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) op verzoek van staatssecretaris Alexandra van Huffelen. De bewindspersoon onderschrijft de bevinding en zint op een ingreep.

De GDI is de verzameling van voorzieningen, standaarden en afspraken die alle publieke dienstverleners gaan gebruiken voor hun digitale dienstverlening. Onder meer DigID, Berichtenbox, Mijnoverheid en Digipoort moeten op de nieuwe infrastructuur terechtkomen, al was het maar omdat de ondersteuning op de huidige infrastructuur eind 2024 eindigt.

De nieuwe ict-omgeving krijgt twee pijlers: een nieuwe basisinfrastructuur (‘Picard’) en een private cloudomgeving met tools en databases (‘LPC’). Deze worden beiden ontwikkeld door dienstverlener Solvinity. Logius koos ervoor om alles pas in gebruik te stellen nadat beide onderdelen zijn opgeleverd. Dit maakt het project echter te complex en vatbaar voor nog meer uitloop qua budget en tijd, meent het AcICT in een advies (pdf).

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant