Artikel 10 juni 2022

Van Huffelen hint op centrale biometrische databank

Eén landelijke database waarin de vingerafdrukken, pasfoto's en handtekeningen worden opgeslagen van alle Nederlanders die een identiteitskaart of paspoort aanvragen. Staatssecretaris van Digitale Zaken Alexandra van Huffelen overweegt zo'n centrale databank uit efficiëntie- en fraudeoverweging. Er is weerstand, blijkt uit de inmiddels gesloten internetconsultatie.

Van Huffelen presenteerde in het voorjaar een voorstel voor de wijziging van de zogeheten Paspoortwet uit 1991, waarin de regels over het Nederlandse paspoort, de identiteitskaart en de verstrekking van reisdocumenten.

De belangrijkste wijziging die de staatssecretaris voorstelt (pdf), betreft de inrichting van een databank waarin biometrische informatie, zoals pasfoto’s vingerafdrukken en handtekeningen, voor alle gemeenten beschikbaar zijn op een centrale plek. Tot dusver bewaarde elke gemeente deze gegevens zelf, om een nieuwe aanvraag te kunnen vergelijken met de vorige. Ook stelt ze voor om het geslacht niet meer te vermelden op de identiteitskaart.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant