Artikel 6 september 2022

Van Huffelen geeft Centric voordeel van de twijfel

Centric krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel van de Nederlandse overheid, een van zijn belangrijkste opdrachtgevers. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) antwoordt uiterst omzichtig op vragen van de VVD over het opstappen van de complete uitvoerende directie van het it-bedrijf waar volledig eigenaar Gerard Sanderink op de achtergrond nog altijd aan de touwtjes trekt.

Het liberale Kamerlid Queeny Rajkowski wilde weten of de permanente onrust rond het bedrijf en de interne conflicten gevolgen kan hebben voor de continuïteit van de dienstverlening aan de overheid. 
Van Huffelen had vervolgens drie maanden nodig voor een summiere beantwoording van die overigens vrij simpele vraag. Handig stelt ze dat het volume van opdrachten van de rijksoverheid bij Centric beperkt is. Dat klopt want Centric bedient vooral gemeenten. En die behoren tot de ‘lagere overheid’, niet de ‘hogere’ rijksoverheid. Ook provincies en waterschappen vallen daar buiten.

Verder volstaat Van Huffelen met een paar dooddoeners: ‘Daar waar we contractuele afspraken met Centric hebben, gaan wij ervan uit dat zij zich daaraan houden. Mocht dat niet zo zijn, dan zal Centric daar door de contractpartners op moeten worden aangesproken.’ Ook meldt ze dat er vanuit haar ministerie contact is geweest met Centric. ‘In dat contact hebben we de verzekering gekregen dat vooralsnog alle contractuele afspraken uitgevoerd kunnen worden.’ Kortom, Centric zegt dat het goed zit, dus er is geen probleem.

Ook wijst Van Huffelen op het goede contact dat de VNG met de gemeenten en de gebruikersvereniging Centric heeft. ‘Uit de contacten van het bestuur van de gebruikersvereniging Centric met de directie van de divisie Public Sector Solutions van Centric blijkt niet dat de dienstverlening aan de leden en andere overheidsorganisaties op dit moment in gevaar is.’ Ook hier baseert Van Huffelen haar vertrouwen op wat Centric beweert.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant