Artikel 9 maart 2023

UWV verrast met keuze 8Vance als matching-tool

Geen geslaagde deelname aanbesteding; alsnog extra groot contract op zak

Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) heeft 8Vance uit Venlo in de arm genomen om bemiddelingstechnologie te leveren dat een deel van de geplaagde Sonar-omgeving moet vervangen. Opmerkelijk is dat de aanbesteding hiervoor geen geldige inschrijvingen opleverde maar het uitvoeringsinstituut daarna wel met 8Vance (een van de deelnemers) tot een overeenkomst kwam. De looptijd bedraagt veertien jaar met een geschatte totale waarde van 65 miljoen euro.

Het Venlose bedrijf 8Vance, opgericht in 2012, levert matchingsoftware voor cv’s en vacatures. Het bedrijf claimt met zijn met kunstmatige intelligentie verrijkte technologie, een scherp inzicht te kunnen bieden in hoeverre mensen passen bij opdrachten, vacatures of zelfs functiehuizen, op basis van vaardigheden, competenties en persoonlijkheden. Daarbij maakt het gevoed door een groot aantal databronnen een virtuele weergave van de arbeidsmarkt met kandidaten, organisaties, vacatures en klussen. 

Het UWV zocht een nieuwe oplossing voor zijn zogeheten pes (public employment service)-suite voor de bemiddelingsservice. De huidige matching-engine zit in het systeem Sonar, een ingrijpend verbouwd Siebel-pakket dat sterk is verouderd en in 2025 vervangen moet zijn. Een aanbesteding bracht echter geen soelaas. Eind 2022 meldde UWV in een aanbestedingsdocument dat het, na het ontvangen van alleen niet-geldende inschrijvingen, ervoor koos met een van de deelnemers van deze EU-aanbesteding in onderhandeling te treden zonder de voorwaarden van de opdracht wezenlijk te veranderen.

Die deelnemer blijkt dus 8Vance te zijn, waarbij ook nog eens de uiteindelijke contractwaarde fors hoger uitkomt dan de oorspronkelijk ingeschatte contractwaarde. Tijd dus om hierop aan de woordvoering van UWV een toelichting te vragen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant