Artikel 30 december 2022

Trans-Atlantische Data Privacy Framework: meaning?

In oktober 2022 heeft president Biden van de Verenigde Staten een 'Executive Order' (EO) ondertekend voor de invoering van een nieuw dataprivacy framework tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten: het trans-Atlantische Data Privacy Framework (EU-U.S. DPF). Wat houdt dit nieuwe framework in en wat kan het betekenen voor organisaties?

Het EU-VS DPF werd in maart 2022 aangekondigd door president Biden en de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen. Het doel ervan is het juridisch framework voor de doorgifte van persoonsdata van de EU naar de VS, de zogeheten trans-Atlantische datastromen, te herstellen. 

Het framework werd gecreëerd nadat het Hof van Justitie van de Europese Unie zijn bezorgdheid had geuit over het bestaande juridische framework inzake trans-Atlantische datastromen – het EU-VS-Privacy Shield – met als gevolg meer dan een jaar onderhandelen tussen de EU en de VS. Met de ondertekening van de Executive Order kunnen de toezeggingen van de VS binnen het nieuwe framework nu werkelijkheid worden.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant