Artikel 14 september 2022

TNO realiseert doorbraak in lasercommunicatie

Snelle breedband in het verschiet

Een consortium onder leiding van TNO is erin geslaagd een stabiele lasercommunicatieverbinding tussen optische grondstations over een langere afstand tot stand te brengen. Tijdens een veldproef werd een afstand van tien km tussen de KNMI-testlocatie bij Lopik en de Gerbrandytoren in IJsselstein overbrugd.

Dit betekent een grote stap in de ontwikkeling van commerciële, optische grondstations en de verdere verbetering van veilige en snellere breedbandverbindingen in Nederland en Europa.

Met de proef is voor het eerst in realistische omstandigheden een betrouwbare optische datalink gerealiseerd die compatibel is met bestaande radiofrequentie-infrastructuur. Bedrijven als Elon Musks Starlink gebruiken voor dit soort communicatie radiofrequenties. TNO en zijn partners daarentegen menen dat lasercommunicatie tussen optische grondstations de techniek van de toekomst is.

Bij lasersatellietcommunicatie wordt gebruik gemaakt van satellieten die informatie verzenden naar de aarde in de vorm van onzichtbare lichtsignalen. Hierdoor is snellere, goedkopere en veiligere gegevensoverdracht mogelijk dan via de radiofrequenties die nu wereldwijd worden gebruikt voor communicatie.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant