Artikel 28 december 2021

Subsidies voor cyberweerbaarheid verdeeld

Overheid ondersteunt nu ook ethische hackers

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, heeft de eerste zes subsidieontvangers bekend gemaakt waarmee het op projectbasis in zee gaat. Het DTC trekt in totaal drie miljoen euro uit voor projecten die het mkb weerbaarder maken tegen cyberaanvallen.

Zo is het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) de komende drie jaar verzekerd van overheidssubsidie. Dat stelt deze instelling in staat om ook vier betaalde medewerkers in deeltijdfuncties aan te stellen ter ondersteuning van de vrijwilligers. Het DIVD werd in 2019 opgericht door internetsocioloog Chris van ‘t Hof, ethisch hacker Victor Gevers en oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug. Het DIVD waarschuwt, na bevindingen van ethische hackers, bedrijven wanneer ze kwetsbare software draaien.

Ook de Stichting ECP krijgt geld en wel voor de nationale Anti-ddos-coalitie. Deze publiek-private coalitie zet een DDoS-clearinghouse op. Via deze technische voorziening kunnen deelnemers de kenmerken van een DDoS-aanval automatisch classificeren. Vervolgens kunnen zijn deze informatie doorgeven aan de andere partijen binnen de coalitie. Door een gestandaardiseerde verspreiding kunnen andere organisaties gericht maatregelen nemen. De deelnemers aan dit samenwerkingsverband leveren netwerk-, hosting- of clouddiensten aan het Nederlandse bedrijfsleven. Deze centrale aanpak heeft ook direct effect op de honderdduizend mkb’ers en grotere bedrijven die de diensten van deze providers voor hun eigen digitale toepassingen gebruiken.

The Hague Security Delta krijgt subsidie voor de oprichting van het regionale expertisecentrum Greenport West-Holland dat tuinders meer weerbaar moet maken tegen cyberaanvallen.

Verder gaat er geld naar MMOX: Netwerk voor Risk-Based Cyberweerbaarheid (NRBC) dat (retail)ondernemers minder kwetsbaar moet maken. KMO Development wordt financieel ondersteund bij zijn Cybersecurity Governance Scan die het mkb wijst op zwakke punten die extra aandacht behoeven. De Stichting Cyber Safety Noord Nederland (CSNN), ten slotte, wordt het noordelijk knooppunt van het DTC. Doelgroep is de kleine mkb’er die het zonder eigen ict’ers moet doen

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant