Artikel 24 januari 2023

Studie naar km-registratie voor betalen naar gebruik

De hervorming van de motorrijtuigenbelasting die begin 2030 ingaat, vereist de ontwikkeling van betrouwbare registratiesystemen. Vanaf dat jaar betalen autobezitters niet meer voor autobezit, maar voor het aantal kilometers dat zij met hun auto rijden. Om inzicht te krijgen in geschikte (technische) systemen voor deze registratie, heeft het kabinet onderzoek laten doen.

Verschillende systemen voor het registreren van gereden kilometers zijn vergeleken op fraudebestendigheid, kosten, de privacy van de gebruiker, uitvoerbaarheid en gebruikersgemak. Ook is gekeken naar de benodigde stappen om het systeem in te voeren. Het onderzoek laat zien dat er meerdere manieren van registratie mogelijk zijn, die elk voor- en nadelen kennen.

De eerste oplossingsrichting is voort te bouwen op bestaande meetsystemen en registratie daarvan, eventueel met extra registratiemomenten. De bestaande kilometerteller is daarbij te gebruiken. Een andere mogelijkheid is om een meet- en registratieapparaat in de auto te bouwen. De eerste variant is een apparaat zonder gps dat is aangesloten op de tellerstand en gegevens apart opslaat. De tweede variant is een apparaat dat zelfstandig op basis van gps het aantal gereden kilometers meet, registreert en communiceert.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant