Artikel 16 november 2022

Storingen blijven tapsysteem politie kwellen

De Tweede Kamer wil morgen debatteren over de voortdurende problemen met het tapsysteem van de politie. SP, PvdA en PVV drongen daar gisteren op aan nadat NRC melding maakt van nieuwe storingen waardoor getapte telefoongesprekken in de maand oktober niet beschikbaar waren.

Volgens het SP-kamerlid Michiel van Nispen is het probleem veel ernstiger dan minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) in Kamerbrieven doet voorkomen. Afgelopen oktober hield zij nog vol dat de opsporing niet in gevaar kwam. Onderzoek van NRC weerspreekt dit. Ook blijkt nu dat een ander systeem wordt geleverd en geïmplementeerd dan in de aanbesteding is afgesproken. Van Nispen wil dat Yesilgöz daar vandaag nog opheldering over verschaft.

Het tapsysteem van KPN is zo verouderd dat sommige codes zich niet automatisch aanpassen, wat bij een goed functionerend systeem wel zou moeten. Het aftapsysteem slaat datapakketten op in plaats van audio-opnames. Met een codec moeten die pakketten worden omgezet in spraak. Maar het systeem kan niet goed omgaan met de verschillende codecs. Deze verschillen per provider, app of communicatiemedium, aldus NRC.

Het huidige systeem dat mankementen vertoont, had allang moeten worden vervangen. Maar probleem is dat ook het nieuwe systeem waartoe in 2019 besloten werd, de nodige kuren vertoont die de invoering belemmeren. Ook dit systeem is inmiddels verouderd.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant