Artikel 27 juli 2022

‘Steeds meer kans om ransomware te ontsleutelen’

No More Ransom, een initiatief van Europol, de Nederlandse politie en security-leveranciers, viert zijn zesde verjaardag. Volgens de organisatie die slachtoffers van gijzelsoftware te hulp schiet, zijn er steeds meer tools beschikbaar om data die door criminelen zijn versleuteld, weer te ontsleutelen.

De organisatie begon zes jaar geleden met vier tools waarmee slachtoffers van ransomware hun gegijzelde data konden ontsleutelen. Inmiddels zijn er 136 gratis tools beschikbaar. Al meer dan tien miljoen mensen hebben daarvan gebruik gemaakt. Bij 1,5 miljoen van hen is het gelukt om de gegijzelde data te ontsleutelen, schrijft de organisatie in een persbericht.

Het gaat om tools tegen aanvallen van hackersgroepen zoals Gandcrab, REvil, Sodinokibi, Maze, Egregor en Sekhmet. Meer dan 188 partners uit de publieke en private sector hebben zich inmiddels bij het initiatief aangesloten en leveren nieuwe middelen die de nieuwste soorten schadelijke software kunnen ontsleutelen.

Het portaal met de decryptytools voor ransomware, dat aanvankelijk alleen in het Engels beschikbaar was, is inmiddels in 37 talen te raadplegen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant