Artikel 11 mei 2023

Startup-programma Techleap verder met lager budget

Onzeker of Prins Constantijn aanblijft als gezant van startupaanjager

Het ‘aanjaagprogramma’ voor Nederlandse startups en scale-ups Techleap.nl krijgt vijftien miljoen euro en wordt met drie jaar verlengd tot 2026. Het programma is succesvol, maar er komt wel aangescherpt beleid voor het stimuleren van durfkapitaal bij die jonge bedrijven. Ook is nog niet zeker of prins Constantijn aanblijft als speciaal gezant.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft de Tweede Kamer vandaag geïnformeerd over de voortgang en het budget van Techleap.nl. Dat in 2015 als StartupDelta gestarte en later tot Techleap.nl omgedoopte programma moet startups en scale-ups in Nederland een betere toegang bieden tot kapitaal, markten, kennis en een netwerk om innovatie en samenwerking aan te jagen.

Het FD meldt dat het programma de eerste vier jaar 35 miljoen ontving. De 15 miljoen voor de komende drie jaar betekent op jaarbasis bijna een halvering van het budget (5 in plaats van 8,75 miljoen euro).

De effectiviteit van net Techleap.nl is door een extern bureau onderzocht en daaruit blijkt dat het klimaat voor de doelgroep-bedrijven in acht jaar tijd verbeterd is. Wel wordt er een aantal aanbevelingen gedaan, zoals het belangrijker maken van het doorontwikkelen van hoogwaardige technologische kennis in producten en diensten (de zogenoemde deep tech). Ook zou de nadruk meer moeten komen liggen op groeibedrijven die de grootste maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Dat zijn gezondheid, klimaat, energie en digitalisering.

Het kabinet publiceert voor de zomer zijn aangescherpte beleid voor startups, scale-ups en het stimuleren van durfkapitaal. Ook wordt er dan een besluit genomen over het al dan niet aanblijven van speciaal gezant van het startup- en scale-upbeleid: prins Constantijn van Oranje.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant