Artikel 1 november 2021

Softwarestoring bij Justis deels voorbij

Onderzoek naar oorzaak falen nog niet afgerond

De softwarestoring bij SSC-ICT waardoor Justis sinds medio oktober geen Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG) kon afgeven, is gedeeltelijk opgelost. Het is weer mogelijk is om digitaal VOG’s aan te vragen. De dienst heeft ook de behandeling en afgifte van VOG’s hervat.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer. Maar Justis kan nog geen aanvragen van rechtspersonen (VOG RP) in behandeling nemen.  Het blijft onduidelijk wanneer de storing helemaal is verholpen.

Bovendien vindt nog altijd onderzoek plaats naar de precieze oorzaak van de storing. Zo lang niet geheel duidelijk is waar het fout is gegaan, valt ook niet zeggen welke partij schuld draagt. 

Het ziet er naar uit dat de softwarefout zich heeft voorgedaan binnen de storage-boxen van Dell. Deze leverancier ontkent dat niet, maar onthoudt zich verder van commentaar. Dell weigert ook te bevestigen dat het probleem te maken heeft met migratie naar een nieuwe storage-omgeving. Bekend is dat dit soort migraties met problemen gepaard kunnen gaan. Aanvankelijk wilde Dell Nederland wel reageren, maar het hoofdkantoor in Texas besloot er het zwijgen toe te doen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant