Artikel 12 september 2022

Size does matter (bij wachtwoordbeleid van bedrijven)

Premier Mark Rutte en veel andere ministers moesten de voorbij weken toegeven regelmatig privémailadressen en -telefoons te gebruiken voor zakelijke gesprekken. De reden? Veiligheidsrestricties maakten werken met goedgekeurde apparaten praktisch onmogelijk. It-managers zijn soms geneigd vanuit de techniek te denken en medewerkers van een organisatie te dwingen tot gebruiksonvriendelijke oplossingen. Terwijl een gemakkelijk te volgen wachtwoordbeleid hartstikke veilig kan zijn.

Wachtwoorden vormen al sinds de uitvinding ervan een probleem voor gebruikers ervan. In elke organisatie van elke branche, wereldwijd, hebben mensen moeite om lange, complexe wachtwoorden te onthouden. It-beleidsvoerders werken al decennia met de aanname dat een wachtwoord per se complex moet zijn. Iets als ‘ediVgdgrnei’ is volgens hun denkwijze een beter wachtwoord dan ‘Verdediging’. Beide bestaan uit dezelfde letters, maar je kunt wel raden welk wachtwoord iemand beter onthoudt. Ze zijn allebei best veilig, maar kunnen véél beter.

Cybercriminelen die een organisatie password sprayen proberen in te loggen met een al bekende username en elke mogelijke combinatie van wachtwoorden. Zie het ‘raden’ naar het wachtwoord als het draaien aan een cijferslot. Elke letter is een cijfertje, en door hoofdletters en leestekens toe te voegen vergroot je het aantal mogelijke ‘letters’. Hoe langer de reeks, des te meer combinaties moet de password-bot nagaan en des te meer tijd is hij kwijt goed te gokken. Het is een simpele rekensom.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant