Artikel 3 november 2022

Sanderink verliest alle macht over Centric

Gerard Sanderink is per direct geschorst als bestuurder van Centric. De zeggenschap over op één na al zijn aandelen wordt overgedragen aan een beheerder. Tot die beslissing is de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam donderdagavond gekomen.

De bijzondere Kamer peinst er niet over de Twentse zakenman nog enige invloed te gunnen over de it-dienstverlener. Volgens Aernout Vink, voorzitter van de Ondernemingskamer, mist de eigenzinnige Sanderink het vermogen om rationele beslissingen te nemen. Reageerde de Twentse zakenman, die zichzelf onlangs weer tot bestuurder had benoemd, daar nog met een verbaasde ’tsja’ op, woedend werd hij toen Vink opmerkte dat Sanderink bovendien onvoldoende in staat is om leiding te geven: Hoe durft u dat te zeggen?’ De Ondernemingskamer oordeelde dat het aanblijven van Sanderink een acute bedreiging zou vormen voor de continuïteit van het it-bedrijf waarvan zoveel (semi)overheden afhankelijk zijn.

In de plaats van Sanderink treedt een uitvoerend bestuurder aan die geheel zelfstandig bevoegd is om besluiten te nemen. Daarnaast komt er een niet-uitvoerend bestuurder, tevens voorzitter van het bestuur. Verder maakte de Kamer de schorsing van oud-IBM’er Peter Mous die afgelopen woensdag door Sanderink naar huis was gestuurd, ongedaan.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant