Artikel 19 mei 2023

Sanderink tegen rvc: mond houden, ik ben klaar met jullie

'Jullie stappen naar de Ondernemingskamer? Veel succes ermee! Ik vind dat prima,' zo reageert Gerard Sanderink eerst richting zijn raad voor commissarissen (rvc) bij Strukton. Maar al snel loopt het overleg met de raad uit de hand. De Twentse ondernemer bijt de toezichthouders resoluut 'mond houden' toe als deze zijn functioneren als bestuurder willen bespreken.

Sanderink is helemaal klaar met de commissarissen van Strukton, het grote bouwconcern (vierduizend medewerkers) dat naast it-dienstverlener Centric zijn grootste bezit vormt. Dat de rvc zijn schorsing als topman van Strukton via de rechter een bestendig karakter wil geven, maakt weinig indruk op de koppige Twentse zakenman. Hij minacht de commissarissen en zal alles doen om hen kwijt te raken. ‘Ik ben klaar met jullie’ en ‘snap je dat in jullie bovenkamer?’, zo krijgen ze te horen.

Tijdens een vergadering met de commissarissen laat de autocratische (ex-)imperiumbouwer onomwonden weten wat hij van hen vindt. Hij verwijt de rvc ‘dwaling, misleiding en bedrog’. Sanderink zegt dat ook Arjen Paardekoper, top-advocaat in het ondernemingsrecht, en de vermaarde strafpleiter Gerard Spong tot die conclusie zijn gekomen. Mede door toedoen van de commissarissen meent Sanderink in een financieel zeer penibele situatie te zijn terechtgekomen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant