Artikel 12 mei 2023

Sanderink en Wakkie richten pijlen op elkaar

Gerard Sanderink is er klaar mee. De 74-jarige Twentse zakenman wil een spoedige verkoop van Centric, waarvan hij economisch eigenaar is. Volgens Onno Hennis, advocaat ondernemingsrecht bij AMS Advocaten, zal dat niet eenvoudig zijn. Hij verwacht dat een serieuze koper altijd de medewerking vraagt van de door de Ondernemingskamer aangewezen interim bestuurder Peter Wakkie en de beheerder van de aandelen. En Wakkie wil daar (voorlopig) niet aan denken. Die zet Sanderink wel onder druk om aandelen in Strukton of Oranjewoud/Antea van de hand te doen.

Het is opmerkelijk dat Sanderink Centric in de etalage zet, of hij dat nu kan of niet. Tot voor kort had Sanderink hier geen oren naar. Hij beschouwde Centric als zijn levenswerk. En dat moest willens en wetens worden afgemaakt. Zelfs na zijn dood zouden alle bedrijfsonderdelen onder Centric gewoon moeten blijven doorgaan, was zijn credo. Maar vorige week maakte de eens zo succesvolle ondernemer een ommezwaai. Nu Sanderink geen zeggenschap meer heeft over Centric en hem ook alle beslissingsmacht over bouwbedrijf Strukton en Oranjewoud/Antea Group dreigt te worden ontnomen, hoeft het allemaal niet meer voor de doorgaans strijdvaardige ondernemer.

Miniem zijn de vooruitzichten om ooit nog eens bij Centric en Strukton op het bestuurs-pluche terug te komen. Dat begint zelfs de koppige zakenman zich te realiseren. Sanderink kan, ongeduldig als hij is, niet de rust opbrengen daar nog eens jarenlang op te wachten. Hij acht zichzelf als enige persoon in staat om Centric weer goed op te lappen. En in de ondernemerskwaliteiten van Wakkie heeft Sanderink weinig vertrouwen, zoals hij dat ook niet heeft in andere bestuurders.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant