Artikel 4 oktober 2022

Rotterdamse haven test geavanceerd quantumnetwerk

De Rotterdamse haven gaat een nieuw soort quantumnetwerk testen. Tussen meerdere gebruikers, verspreid over het hele havengebied, komt een internetverbinding waarmee onmogelijk valt te knoeien. Havenpartijen kunnen deze connectie gebruiken voor hun kritieke communicatiesystemen.

Verschillende landen experimenteren al met quantumcommunicatie, maar QuTechs spin-off QBird is de eerste die een nieuwe type beveiligd quantumnetwerk op grote schaal inzet. Meerdere gebruikers zijn via een centrale hub met elkaar te verbinden op een kosteneffectieve manier. Dit nieuwe communicatiesysteem verbetert de veiligheid van tienduizenden zeeschepen per jaar en het economische verkeer dat daaruit voortvloeit.

De beveiliging van informatieoverdracht via internet is van cruciaal belang. Het afluisteren van de communicatiesystemen tussen partijen kan namelijk leiden tot aanzienlijke financiële verliezen, verstoring van de kritische bedrijfsvoering of fysieke schade. Meer, lekken in informatiekanalen kunnen levensbedreigend zijn. De aanval op de Deense containerrederij Maersk, waarbij de gijzelsoftware NonPetya werd ingezet, ligt nog vers in het geheugen. Toen werden ook de operaties op een containerterminal in de haven van Rotterdam geschaad. En vorig jaar nog legden Russische hackers een belangrijke brandstofpijplijn van Colonial Pipeline in de VS plat.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant