Artikel 24 december 2021

Rechter: KVK geen databankenrecht op Handelsregister

De Vereniging voor zakelijke B2B informatie (Vvzbi) heeft de door haar aangespannen rechtszaak tegen de Kamer van Koophandel (KVK) gewonnen. De KVK had aangekondigd haar vermeende databankenrecht op het Handelsregister tegenover de leden van de vereniging te gaan handhaven. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de KVK geen databankenrecht op het Handelsregister heeft. De kamer laat weten 'verrast' en 'teleurgesteld' te zijn.

De KVK wilde vergaande beperkingen opleggen aan het gebruik van openbare handelsregisterinformatie. De Vvzbi heeft steeds betoogd dat de KVK zo’n recht niet heeft en dus niet op die basis de markt mag reguleren. ‘Wij zijn er altijd al van overtuigd geweest dat het beroep op het databankenrecht ongeoorloofd was. We zijn blij dat dat nu door de rechtbank is bevestigd”, aldus Jeroen Kempers, voorzitter van de Vvzbi.

Voor het bestaan van een databankenrecht is vereist dat de KVK, als producent van de databank, risicodragende investeringen heeft gedaan in het Handelsregister. Kempers: ‘De KVK draagt niet het financiële risico van investeringen in het Handelsregister: er is geen economische drijfveer, de KVK voert een wettelijke taak uit. Bovendien is het wettelijk geregeld dat de kosten van de KVK die niet uit haar inkomsten kunnen worden vergoed, worden gedekt door de Rijksoverheid.’

Volgens de verenigingsvoorzitter schept de uitspraak duidelijkheid voor de leden van de VVZBI en hun klanten, die de handelsregisterinformatie dagelijks nodig hebben als onderdeel van bijvoorbeeld compliance- en kredietverzekeringsprocessen. Vvzbi is opgericht door zes aanbieders van krediet- en bedrijfsinformatie Altares Dun & Bradstreet, CreditDevice, Creditsafe, Company.info, DR3Data en Graydon.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant