Artikel 27 januari 2023

Rechter gelast onderzoek naar governance bij Centric

Heeft het ict-bedrijf onafhankelijk gehandeld in het conflict rond Sanderink?

Er komt een gerechtelijk onderzoek naar de gang van zaken bij Centric. Daarin staat centraal de rol die de ict-dienstverlener speelde in het hoogopgelopen conflict tussen de gewezen topman Gerard Sanderink, de bedrijfstop en zijn voormalige partner. De Ondernemingskamer oordeelde vrijdag dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan een juist beleid van Centric in de periode tot afgelopen november, toen Sanderink alle zeggenschap werd ontnomen en een extern bestuurder werd aangesteld. De Twentse ondernemer moet ook zijn laatste Centric-aandeel afstaan.

Het gerechtelijk onderzoek hing al in de lucht. De advocaat-generaal had in november al verzocht om te onderzoeken of Centric juist heeft gehandeld met betrekking tot Sanderink. De Ondernemingskamer moest er alleen nog toe besluiten. Het gaat om Centric Holding B.V., Centric Netherlands Holding B.V. en Centric Netherlands B.V. en de periode vanaf 1 januari 2018 tot 3 november 2022. Het onderzoek wordt uitgevoerd door mevrouw mr. Yvette Borrius, advocaat in Amsterdam. Centric zelf heeft ook op het onderzoek aangestuurd.

In niet mis te verstane woorden concludeert de rechter nu dat de top van het ict-bedrijf danste naar de pijpen van de oud-ceo. ‘Het bestuur van Centric niet in staat is geweest om voldoende zelfstandig en onafhankelijk te opereren en dat daarbij het belang van Centric en de door haar gedreven onderneming onvoldoende gescheiden wordt gehouden van de privébelangen van [Sanderink].’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant