Artikel 15 oktober 2021

RDW start met voorloper mobiel rijbewijs

De invoering van een mobiel rijbewijs is weer een stap dichterbij. Er is een nieuwe ISO-standaard die de fysieke roze pas kan vervangen voor een versie op de mobiele telefoon. Europese wetgeving is in de maak en de RDW start vanaf november met mobiele eendagskentekenbewijzen per app. De uitgifte van mobiele rijbewijzen is de logische volgende stap

Dat vertelt Bas van den Berg, hoofd rijbewijzen bij de RDW. Hij geeft op verzoek van Computable een update over de lange weg naar een mobiel rijbewijs.

Standaardenorganisatie NEN publiceerde onlangs over een nieuwe norm voor het mobiele rijbewijs. Daarin staan technische eisen en standaarden voor bijvoorbeeld de interface. Maar ook afspraken over beveiliging, data-uitwisseling en de eisen aan uitleesapparatuur. Ook moet de gebruiker de controle krijgen over welke data wel en niet gedeeld worden. Van den Berg schetst het beeld van een driehoek waarbinnen interacties tussen het mobiele rijbewijs, de controleur en de uitgevende instantie plaatsvinden.

Nederland heeft een belangrijke rol in het ontstaan van de nieuwe ISO-standaard voor het mobiele rijbewijs. Van den Berg vormt samen met Arjan Geluk van UL (identity management & security) en Martijn Haring van techgigant Apple de taskforce van de mobiele standaard. Hij legt uit dat technisch de invoering van een mobiel rijbewijs al mogelijk is en noemt Noorwegen, Spanje en meerdere Amerikaanse staten als voorbeelden van waar het mobiele rijbewijs al wordt ingezet. Politiek zijn er nog wat hobbels te nemen. Maar ook als er in Europa pas over enkele jaren definitieve wetgeving ligt, zullen in de tussenliggende tijd landen individueel starten met de uitgifte van mobiele rijbewijzen in proefprojecten.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant