Artikel 16 juni 2022

Qualcomm ontsnapt aan megaboete

Tegenslag voor Eurocommissaris Vestager

Chipleverancier Qualcomm is als winnaar uit de jarenlange strijd gekomen met de Europese Commissie. De Amerikanen hoeven niet de boete van 997 miljoen euro te betalen die hen vier jaar geleden was opgelegd. Volgens de Commissie had Qualcomm van 2011 tot 2016 Apple miljarden betaald voor het exclusief gebruik van zijn chips in iPhones en iPads. Concurrenten zoals Intel kwamen niet aan de bak.

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg veegt de bevindingen van de EU echter van tafel. Volgens het Hof heeft de Europese mededingingsautoriteit deze zaak verkeerd behandeld. De rechter signaleert een aantal procedurele onregelmatigheden. ‘Deze hebben de rechten van verdediging van Qualcomm aangetast. Ze maken de analyse door de Commissie van het tegen Qualcomm verweten gedrag ongeldig.’ 

De EU kan nog in beroep gaan bij het Hof van Justitie van de EU, de hoogste rechtbank in Europa. Voor Margrethe Vestager, de Eurocommissaris voor antitrustzaken, is het vonnis een tegenslag. Verwacht wordt dat de animo om nieuwe onderzoeken te beginnen minder zal worden, tenzij de Europese Commissie heel zeker van zijn zaak is. Vestager heeft de afgelopen jaren meerdere boetes opgelegd wegens concurrentievervalsing. Onderzoeken naar Apple, Amazon en Facebook lopen nog. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant