Artikel 18 april 2023

Push-to-talk-app als redmiddel bij storing C2000

De kans is groot dat het C2000-communicatiesysteem van de politie, brandweer en ambulance de komende jaren vaker uitvalt. De problematiek, die samenhangt met het intensief gebruik van (een steeds beperktere ruimte van) radiofrequenties, neemt naar verwachting de komende jaren verder toe. Doorontwikkeling van de huidige push-to-talk-app en mogelijk een andere soortgelijke app moeten tijdelijk soelaas brengen.

Dit meldt minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast kunnen verkeerd geïnstalleerde en ondeugdelijke zonnepaneelinstallaties interfereren met het C2000-netwerk. Daardoor kan op een zonnige dag de dekking van C2000 lokaal minder worden.  Justitie en Veiligheid en de beheerder van C2000 zijn met leveranciers en het ministerie van EZK in overleg hoe interferentie van andere radiobronnen zoveel mogelijk is te voorkomen.

Morgen spreekt de minister met de Tweede Kamer over de politie die zich ernstig zorgen maakt over C2000. Afgelopen maart vonden twee incidenten plaats waarbij hulpverleners geen verbinding met collega’s en de meldkamer via het C2000-netwerk konden maken. Vooral een incident in Rijsbergen, waarbij C2000 het begaf vanwege een defect aan een antenne-installatie in een mobiel opstelpunt, veroorzaakte veel onrust bij de politie.

Om de dekking van het netwerk te verbeteren, worden continu maatregelen getroffen. Enerzijds aan de softwarekant door nieuwe updates in het systeem aan te brengen, anderzijds door nieuwe opstelpunten te bouwen of andere technische mogelijkheden in te zetten.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant