Artikel 29 maart 2023

Privacy-hoogleraren staan achter wet cyberoperaties

Twee prominente hoogleraren op gebied van privacy en security, prof.dr. Bart Jacobs (Nijmegen) en prof.dr. Jan-Jaap Oerlemans (Utrecht), scharen zich achter de Tijdelijke wet cyberoperaties. Dit wetsvoorstel beoogt de inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD tijdelijk meer armslag te geven.

Jacobs en Oerlemans stellen dat in notities voor het rondetafelgesprek dat binnenkort in in de Tweede Kamer wordt gehouden. Extra bevoegdheden zijn nodig om hun cyberslagkracht te versterken, aldus Jacobs. Hij ziet net als ASML-topman Peter Wennink het gevaar dat China ASML’s geheimen probeert te stelen nu dit bedrijf niet meer de modernste chipmachines mag leveren. Jacobs wijst ook op de Russische invasie in Oekraïne en de toenemende Chinese assertiviteit op het wereldtoneel. ‘Die laten zien hoezeer de veiligheidssituatie verandert, juist op cyberterrein.’

Beide hoogleraren zijn niet blind voor de bezwaren die aan het wetsvoorstel kleven, maar achten een pragmatisch besluit geboden. Jacobs noemt de voorgestelde aanpak verstandig, zeker nu staatshackers steeds agressiever worden. Oerlemans steunt de conclusies van zijn promovenda Sophie Harleman dat het voorstel een goede balans kan opleveren tussen voldoende slagkracht voor de diensten en voldoende waarborgen voor de bescherming van fundamentele rechten.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant