Artikel 6 januari 2023

Printerbeveiliging ook dit jaar aandachtspunt voor mkb

In 2023 worden sommige ict-kwesties nog belangrijker dan dat ze nu al zijn. Denk aan cloudmigratie, datamanagement (automatisatie), voice over ip (spraak over internet verzenden), hybride werken en tot slot – en wel het meest vanzelfsprekende voor mkb’ers – (printer)beveiliging. Heel belangrijk maar in veel gevallen niet vanzelfsprekend.

Met een goede printerbeveiliging zorg je voor voldoende geactiveerde beveiligingsfuncties en een printomgeving waar alleen bevoegde personen toegang tot hebben. Helaas lijkt dit (nog) niet overal ingeburgerd te zijn. Je leest steeds vaker dat er bedrijven gehackt zijn door middel van ransomware, waarbij het te betalen losgeld soms tot in de miljoenen oploopt en bedrijven niets meer kunnen doen tot die tijd. Precies daarom is het belangrijk dat mkb-bedrijven in 2023 hun aandacht richten op een goed beveiligde printeromgeving.

De gemiddelde printer van een organisatie bevat een eigen harde schijf (waar tienduizenden pagina’s met informatie op kunnen staan), een eigen ip-adres en verschillende netwerk-interfaces. Ofwel, een printer staat vol met vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Deze informatie kan zowel fysiek – bijvoorbeeld via een usb-stick of door de harde schijf eruit te halen – als digitaal gestolen worden wanneer de printer niet beveiligd is. Vandaag de dag zijn hackers meer dan ooit op zoek naar de eenvoudigste weg om bedrijven op te lichten. Ze zoeken naar de zwakste schakel, naar de ‘open deuren’ van een bedrijf om binnen te komen. Vaak zijn dit (onbeveiligde) apparaten die met het bedrijfsnetwerk en/of het internet verbonden zijn, zoals een printer.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant