Artikel 15 maart 2023

Politiebonden slaan alarm over C2000

De problemen rond het al jaren haperende communicatiesysteem C2000 zijn zo ernstig geworden dat vier politiebonden een klacht hebben ingediend bij de Arbeidsinspectie. De korpsleiding en minister Dilan Yeşilgöz (Veiligheid en Justitie) krijgen het verwijt niet in te grijpen.

Dat blijkt uit een brief die de bonden aan korpschef Henk van Essen en de verantwoordelijke minister hebben gestuurd.

Het digitale systeem voor mobiele communicatie laat politie, brandweer, ambulancediensten en andere hulpdiensten regelmatig in de steek. De druppel die de emmer deed overlopen, was een kritieke situatie afgelopen donderdag in West-Brabant. Tijdens een klopjacht op overvallers van een wapenwinkel viel het systeem uit. Het Eindhovens Dagblad meldt dat tientallen politiefunctionarissen hierdoor niet meer wisten wat ze moesten doen. Ook was het niet mogelijk elkaars posities door te geven. Sommige agenten probeerden zelfs via 112 te communiceren.

De politiebonden spreken van een structureel probleem. In de brief schrijven ze dat C2000 door elke grens van betrouwbaarheid is gezakt. De bonden eisen dat Van Essen en Yeşilgöz onmiddellijk maatregelen die voorkomen dat agenten opnieuw in levensgevaarlijke situaties belanden.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant