Artikel 25 januari 2023

Politie stopt tender werkplekken om geopolitiek

De nationale politie heeft een grote aanbesteding voor werkplekapparatuur ingetrokken om geopolitieke redenen. Of de kans dat het Chinese computerconcern Lenovo een van de leveranciers had kunnen worden een rol gespeeld heeft bij dit besluit, is niet duidelijk.

De opdracht omvatte de levering van ‘werkplekapparatuur en aanverwanten, bestaande uit vaste werkstations, mobiele werkstations, beeldschermapparatuur en overige werkplekapparatuur, randapparatuur, accessoires en het verrichten van diensten’. De geraamde waarde over een maximale looptijd van vier jaar zou een slordige 165 miljoen (inclusief optie voor extra bestellingen) bedragen. Het betrof het vernieuwen van apparatuur voor 65.000-70.000 politiemedewerkers. 

De tender blijkt eind vorig jaar te zijn ingetrokken. Een van de bedrijven die zich hadden ingeschreven was Dell Technologies. Die zou volgens anonieme bronnen bezwaar hebben gemaakt en met een kort geding hebben gedreigd. Kern van de klacht zou zijn dat een andere mededinger, Bechtle, een grote Lenovo-partner is en de apparatuur van dit bedrijf zou inbrengen in zijn bieding. Gezien de Chinese komaf van Lenovo zou dit een veiligheidsrisico voor de Nederlandse overheid in het algemeen en de politie in het bijzonder kunnen zijn. Dell Technologies laat in een reactie weten hier inhoudelijk niet op in te willen gaan en verwijst naar de politie.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant