Artikel 5 augustus 2021

Overheid gunt megatender Road2021 definitief

PQR/Telindus, SLTN/Axians, Centralpoint en Computacenter geselecteerd

Het Inkoopuitvoeringscentrum Noord (IUC-Noord) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen (OCW) heeft de winnaars bekendgemaakt van de 'Rijksoverheid Aanbesteding voor Datacenters 2021' (Road2021). De opdracht omvat de levering van datacenter-, netwerk-, en beveiligingstechnologie en bijbehorende dienstverlening voor met name het ministerie van Justitie en Veiligheid. De duur van het contract is drie jaar met een optie tot verlenging van één jaar. De geraamde waarde van de nieuwe overeenkomst bedraagt negentig miljoen euro, verdeeld over vier jaar. De combinaties PQR/Telindus en SLTN/Axians zijn samen met Centralpoint en Computacenter geselecteerd.

Bij het Rijk lopen diverse rijksbrede Road-aanbestedingen. Deze aanbesteding ‘Datacenters 2021’ is het vervolg op de tender Road2017 en wordt gecoördineerd door IUC-Noord van het ministerie van OCW. Deelnemers zijn de dienstonderdelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid, één deelnemer van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en één deelnemer van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Er zijn in totaal vier winnende partijen geselecteerd. Naast PQR/Telindus zijn dat Centralpoint, Computacenter en dus ook een combinatie van SLTN en Axians. Een woordvoerder van Telindus vertelt dat bij voorgaande tenders PQR en zijn bedrijf gescheiden opereerden maar omdat er nu zoveel hardwaremerken werden uitgevraagd het handiger was om de krachten te bundelen.

In deze aanbesteding speelde duurzaamheid een belangrijke rol. Zo verwacht het Rijk van zijn leveranciers dat zij een bijdrage leveren aan de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent voor datacenters dat in 2030 alle hardware en netwerken moeten voldoen aan de zogeheten Energy Star-eisen, de meest energie-efficiënte hardware en netwerken worden ingekocht en de ‘Data Center Infrastructure Efficiency’ (de verhouding tussen het energieverbruik van de ict-apparatuur en het totale energieverbruik van het datacenter) minimaal 50 procent is.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant