Artikel 12 oktober 2021

Open de deur van de overheid voor de cloud

In overheidsland speelt iets merkwaardigs af. Terwijl de private sector zich vol overgave op de publieke cloud stort, is er in de publieke sector een visieverschil. De cloud-ambassadeurs lijken daarbij in de minderheid te zijn: het idee dat de cloud niet mag of kan, hoor je nog veel terug. En dat staat de toekomstbestendigheid van deze organisaties in de weg.

Een belangrijke reden waarom overheidsinstanties het gesprek over de cloud niet willen aangaan, is omdat medewerkers de indruk hebben dat het juridisch niet mag. Dat heeft te maken met data- en privacywetgeving, zoals de AVG. Daarnaast is security een bron van zorg, want stel je je data in de cloud niet te veel bloot aan criminelen? En hoe gaan de cloudproviders zelf om met al die data?

Het is terecht dat overheden zo wantrouwig zijn. Ze vervullen een belangrijke maatschappelijke rol en hebben een voorbeeldfunctie. Aan de andere kant zijn er ook veel niet-overheidsinstellingen met een groot maatschappelijk belang die wél de cloud omarmen, zoals NS of KLM. En laten we ook niet blind aannemen dat er geen belangrijke nutsbedrijven publieke clouds gebruiken.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant