Artikel 5 augustus 2022

Op weg naar een Europese zoekmachine

De Radboud Universiteit en dertien andere Europese onderzoekscentra bundelen hun krachten om een nieuwe, open Europese infrastructuur voor zoekmachines te ontwikkelen. Het OpenWebSearch.EU-project draagt bij aan de digitale soevereiniteit van Europa door een open, mensgerichte zoekmachinemarkt te bevorderen. De Europese Commissie ondersteunt dit Horizon Europe project met 8,5 miljoen euro.

‘Vrije, open en onbevooroordeelde toegang tot informatie – we zijn deze kernbeginselen van zoeken op internet kwijtgeraakt en moeten ze dringend herstellen. Daarom ontwikkelen we een open Europese infrastructuur voor internetzoeken, gebaseerd op Europese waarden en rechtspraak,’ zegt Michael Granitzer van de Universiteit van Passau en de Open Search Foundation, projectcoördinator van OpenWebSearch.EU.

In de komende drie jaar ontwikkelen de onderzoekers de kern van een Europese Open Web Index (OWI) als basis voor nieuwe Europese internetzoekmachines. Daarnaast zal het project de basis leggen voor een open en uitbreidbare Europese Open Web Search and Analysis Infrastructure (OWSAI), gebaseerd op Europese normen, waarden, principes en wetgeving.

Aan de Radboud Universiteit zijn onder andere Arjen de Vries en Djoerd Hiemstra bij het project betrokken. ‘Djoerd en ik hebben onze kracht gebundeld aan de Radboud Universiteit, om mensen weer controle te geven over hun toegang tot informatie,’ aldus De Vries, hoogleraar Informatica en onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut voor Informatica en Informatiekunde van de Radboud Universiteit. ‘We willen mensen helpen te begrijpen hoe hun zoekresultaten tot stand komen, de invloed van reclame bij het zoeken verminderen en, in het algemeen, zoeken ethischer maken.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant