Artikel 21 november 2022

Ook in cyberspace biedt Oekraïne taaie weerstand

Interview Oleksandr Potii, de securitytopman van Oekraïne

Waar Oleksandr Potii wakker van ligt? Een fysieke aanval op het hart van de it-infrastructuur van Oekraïne. Nu de Russen problemen hebben in de grondgevechten, verwacht de securitytopman van Oekraïne een flinke toename van het aantal cyberaanvallen om zijn samenleving te destabiliseren. ‘Maar er staat een grote coalitie klaar om ons bij te springen en te ondersteunen.’ Poti was eind oktober in Brussel aanwezig bij de conferentie 'Tomorrow's Silver Lining: Cyber Resilience, Cyber Defence, and New Technologies', waar Computable een exclusief interview met hem hield.

24 februari 2022: Russische troepen lanceren raketaanvallen op een aantal Oekraïense steden in het kader van een ‘speciale militaire operatie’, zoals Russisch president Poetin het omschrijft. De oorlog is begonnen, niet alleen over de grond maar nog iets vroeger ook in cyberspace. In de weken vóór de inval werden meerdere Oekraïense servers van overheid en financiële instellingen bestookt met een lawine van ddos-aanvallen, volgens het Britse National Cyber Security Centre het werk van GRU, de Russische militaire inlichtingendienst.

‘De opzet was duidelijk’, zegt Potii, plaatsvervangend voorzitter van de State Service of Special Communications and Information Protection of Ukraine. ‘Onze communicatiesystemen vernietigen, vooral de militaire. Tactisch was dit wel nieuw voor de Russen, die link tussen cyberaanvallen en fysieke oorlogsvoering, maar helaas voor hen mislukte dat omdat we een goed cyberweerbaar systeem ontwikkeld hadden dat bestand was tegen dergelijke agressie’. Het volume van de aanvallen blijft vandaag nog wel erg hoog, hackers die banden hebben met het Russische leger hebben sedert de start van de invasie meer dan tweehonderd cyberaanvallen uitgevoerd op Oekraïne.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant