Artikel 24 mei 2023

Ondernemingskamer laat Sanderink nog even bungelen

Het lot van Gerard Sanderink als bestuurder van zijn ondernemingen lijkt te zijn bezegeld. Na Centric dreigt hij nu ook zijn zeggenschap over het bouwconcern Strukton te verliezen dat al enkele jaren met cash geld afkomstig van de it-dienstverlener op de been wordt gehouden. Het ziet ernaar uit dat ook bij het moederbedrijf Oranjewoud/Antea zijn rol tot nul wordt gereduceerd.

Als Sanderink niet op grote afstand wordt geplaatst, vrezen de commissarissen het ergste voor het bouwconcern en het moederbedrijf waar in totaal 7000 mensen werken. Want als Sanderink de raad van commissarissen ontslaat en na zijn tijdelijke schorsing na 17 juni weer de macht grijpt, laten banken, de accountant en verzekeraars hun handen los van beide bedrijven. Bij Centric wist de Ondernemingskamer dat bijtijds te voorkomen door Sanderink volledig buiten spel te zetten en advocaat Peter Wakkie als interim-bestuurder aan te stellen.

In de kwestie Centric kwam rechter Vink nog dezelfde dag tot een conclusie. Het vonnis was er snel. Nu heeft de Ondernemingskamer meer tijd nodig om alles juridisch goed op een rijtje te zetten. Deze rechtbank voor grotere bedrijven wil niet over één nacht ijs gaan. Vink doet in ieder geval binnen een week uitspraak over het verzoek van de commissarissen Sanderink voor langere tijd te schorsen als bestuurder van Strukton en Oranjewoud. Voorlopig bungelt de eigenaar van Centric, Strukton en Oranjewoud/Antea nog even. Het optreden van Sanderink voor de rechtbank deed zijn zaak vandaag weinig goed. Het versterkte het beeld dat Sanderink weinig oog meer heeft voor de realiteit en met zijn bizarre gedrag geen bedrijf meer kan leiden.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant