Artikel 11 juli 2022

Ondanks wetgeving blijft gegevensherstel essentieel

Met de benoeming van een minister van Digitale Zaken krijgt cybersecurity de aandacht die het hard nodig heeft. Het kabinet heeft het versterken van cybersecurity en het vergroten van de weerbaarheid opgenomen als topprioriteiten voor de komende jaren.

Het voornemen van organisaties en de overheid om meer te investeren in cybersecurity is een grote stap in de goede richting. Het is nu aan de wetgevers om concrete wet- en regelgeving te creëren die de belangrijkste uitdagingen aanpakt. Denk aan het identificeren en beperken van grote cyberaanvallen, waaronder ransomware, gegevensdiefstal en het melden van een inbraak of datalek. Hoewel er nog concrete regels moeten worden opgesteld, benadrukken recente aanvallen hoe belangrijk het is om informatie over cyberaanvallen te delen. Bijvoorbeeld gegevens over de kwetsbaarheden van entiteiten waartoe aanvallers toegang hadden en hoe de dreiging werd beperkt en bestreden.

Concrete wetgeving zal ook helpen om bruikbare informatie over dreigingen breed te verstrekken om nieuwe ransomware en andere dreigingen af te wenden. Daarnaast kan het de noodzaak voor tools voor gegevensbeheer en -herstel benadrukken, zowel voor de beveiliging van informatie als voor het behoud ervan.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant