Artikel 21 december 2021

Ombudsman berispt Autoriteit Persoonsgegevens

Klagers worden van het kastje naar de muur gestuurd

De Nationale ombudsman velt een vernietigend oordeel over de werkwijze van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacy-waakhond gaat slecht om met burgers die ontevreden zijn over de behandeling van hun privacyklachten. Mensen die daarover klagen bij de AP, komen hier vaak niet mee verder. De afhandeling van klachten lijkt vooral gericht op het afhouden ervan.

In het rapport ‘Voor een dichte deur’ is de ombudsman Reinier van Zutphen ongekend kritisch. ‘Niet het belang van burgers, maar dat van de organisatie lijkt voorop te staan’ stelt hij. ‘De Autoriteit Persoonsgegevens staat onder druk. Dat zien we ook in de klachten die wij krijgen van burgers. Maar die capaciteitsproblemen mogen geen excuus zijn voor de manier waarop de Autoriteit nu omgaat met ontevreden burgers.’

Bij de AP lagen eind 2020 9.800 privacyklachten van burgers ‘op de plank’. En mensen wachten nog altijd lang op de afhandeling van hun klachten. Als de Autoriteit hun klacht vervolgens behandelt en een beslissing neemt, is het voor burgers niet duidelijk wat ze kunnen doen als ze het er niet mee eens zijn. Zij weten niet hoe ze moeten opkomen tegen een beslissing. Mensen die ervoor kiezen hun ongenoegen daarover te uiten, lijken daar vaak niet verder mee te komen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant