Artikel 29 november 2022

OM zat met ict-project op de verkeerde weg

Het Beslag Informatie Systeem (BIS), dat voorziet in het beheer van in beslag genomen goederen, wordt na felle kritiek heel anders opgezet. Het Openbaar Ministerie (OM) neemt alle aanbevelingen van het Adviescollege ICT-toetsing (AC-ICT) over.

Dit blijkt uit een brief van minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Er gaat een streep door de eerder gekozen centrale ict-oplossing die het beslagproces functioneel moet ondersteunen. AC-ICT vond het ontwerp voor de nieuwe Centrale Voorziening Beslag (CVB) onnodig ingewikkeld. In het systeem werd veel te veel informatie over in beslag genomen spullen gestopt die ook elders beschikbaar is.

Bovendien zijn de baten te optimistisch ingeschat, luidde de kritiek. Ook lag geen realistisch en gemeenschappelijk plan ten grondslag aan het project BIS waarin meerdere partijen moeten samenwerken en waarover het OM de regie voert. Ze zaten met dit project op de verkeerde weg, zo concludeert het college. Minister Yeşilgöz heeft deze kritiek ter harte genomen. Justitie volgt de aanbevelingen vrijwel geheel op. Het nieuwe systeem gaat aansluiten bij bestaande voorzieningen en informatiebehoeftes.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant